Nový odbavovací systém se již začíná instalovat

Začátkem letošního léta podepsal Dopravní podnik města Ústí nad Labem, a.s. a společnost Mastercard memorandum o vzájemné spolupráci v konceptu Smart Cities. "Cílem tohoto memoranda je především digitalizace systémů, navýšení akceptačních míst a představení platební karty jako standardního nástroje pro platbu a identifikaci" stojí v tiskové správě vydané dopravním podnikem 18. června 2018.  Nový odbavovací systém se již od letních prázdnin postupně instaluje do všech vozidel.
Dodavatelem nových znehodnocovačů jízdenek pro ústecký dopravní podnik je společnost Mikroelektronika. Vozidla budou také vybavena zcela novým palubním počítačem, ten tak nahradí již dosluhující počítače Buse BS100. "Spouštění systému elektronického odbavení cestujících v Ústí nad Labem má tři etapy. První z nich bude zahájena letos v říjnu. Vedle dopravy a dopravní obslužnosti, což jsou pilíře konceptu Smart city, se partneři chtějí v budoucnu zaměřit i na ty oblasti, kde obyvatelé očekávají ve městech v případě placení stále širší využívání karet. Ty už dávno neslouží jen jako nástroj úhrady, ale i jako vstupenky na koncerty, sportovní akce a festivaly, elektronické zámky nebo průkazky. Mezi možné sféry dalšího rozvoje patří například parkování, školství nebo služby pro seniory." dále stojí v tiskové zprávě. 
Dá se předpokládat že vedle sebe bude nějaký čas fungovat starý i nový odbavovací systém. 

Nový odbavovák = inteligentní zastávky

Po spuštění provozu nového odbavovacího systému ve všech vozidlech ústecké městské hromadné dopravy dojde i k dlouho očekávanému spuštění ¨projektu inteligentních zastávek. Ty tak konečně začnou zobrazovat skutečný čas příjezdu linky do zastávky podle aktuální zpoždění zaviněné například dopravní kongescí.



(Fotografie: Miku Lin; Zbynďa)